Симеон Симеонов пращал роми да продават цигари в Англия, там се регистрирали

...
Симеон Симеонов пращал роми да продават цигари в Англия, там се регистрирали
Коментари Харесай

Имоти за 400 000 лв. отнели от арестувания за пране на пари Селим от Сливен

Симеон Симеонов пращал роми да продават цигари в Англия, там се регистрирали като безработни и му носили милиони
Разследващите намерили кашон с пачки в разнообразни валути

Пари, злато и други полезности за над 1 млн. лева са конфискувани при акцията против незаконната група на Симеон Симеонов-Салим в Сливен, който е един от огромните босове на контрабандата в Югоизточна България. Това стана ясно от изказванията на прокуратурата и Министерство на вътрешните работи в петък, когато Салим и още 5-има души бяха арестувани и упрекнати за пране на пари.

Салим се занимава с контрабанда от средата на 90-те. През 2006 година е наказан за това закононарушение, а през 2009 година му е отнето имущество за близо 400 хиляди лева в интерес на страната, научи “24 часа ”. Въпреки това Симеонов траял да се занимава с контрабанда и пране на пари, да натрупа благосъстояния и да живее пищно, без да има потвърдени приходи за това.

Местните структури на ГДБОП и ДАНС са разследвали Симеонов, членове на фамилията му и негови доближени от няколко месеца, показаха окръжният прокурор на Сливен Веселин Гангалов и началникът на антимафиотите в града Слав Добрев.

Основната активност на Салим и хората му била контрабанда на цигари за Англия. Там стековете са продавани на тройна цена. Шофьорите в канала пък се записали като обществено слаби на Острова и са получавали помощи. Парите дружно с незаконната продажба на цигари носили в България и отчитали на Симеон Симеонов. С тях той натрупал парцели и купувал скъпи лимузини.

При претърсването на 12 адреса в Сливен проверяващите са намерили кашони с пачки в разнообразни валути, злато и скъпоценности. Тарторът на бандата и две от дъщерите му са арестувани за 72 часа с разпореждане на наблюдаващия прокурор, други трима са с мярка “подписка ”. 

Симеон Симеонов е прочут с благосъстоянието си от две десетилетия. Има няколко деца от две дами. Прословут е с обилните сватби и тържества, които провежда по фамилни празници.

54-годишният мъж няма легален бизнес на свое име. Преди години е търгувал с компанията си “Славянка ” ЕООД, кръстена на името на една от дъщерите му.

Арестът от петък не е първият конфликт на Симеонов със закона. Осъждан е за контрабанда още през 2006 година Тогава е признал виновността си и е осъден единствено с пробация. По-големият удар за Салим идва от комисията за лишаване на нелегално имущество, в този момент КПКОНПИ. Заради следствието за контрабанда отпреди 15 година е почнала инспекция на приходите му. Искът, който е импортиран в съда, е за близо 800 хиляди лева, на колкото са оценени парцели, коли и налични средства на Симеонов и семейството му, за които не може да потвърди генезис. Тогава се опитал да оправдае благосъстоянието си със заеми, както и с приходи от строителни бригади в чужбина при започване на 90-те, само че номерът не минал. През 2009 година дефинитивно му е отнето имущество за половината от сумата на желае. Тогава държавна благосъстоятелност стават два негови жилището в Сливен, лек автомобил, бус, както и 270 хиляди лева

Наказанието по делото за контрабанда и отнемането на имуществото обаче не трогнали Салим. Продължил с незаконния бизнес. Според хората в Сливен дълги години той се употребил с защита от локалните управляващи. Две от дъщерите му даже работили в държавни структури.

След обвиняванията за пране на пари процедурата за инспекция на имуществото му ще се задейства още веднъж, тъй като прокуратурата ще сезирана още веднъж антикорупционната комисия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР